Is Instagram dangerous for your brain?

How dangerous is your visual diet? Digitale – en social media gaan hand in hand. Professioneel Photoshop heeft plaats gemaakt voor filters en Airbrush apps. Je hoeft geen beeldbewerker meer in te schakelen om jezelf knapper te maken. Wat heeft dit voor invloed op ons brein en onze norm van wat we mooi vinden? Drs. Daria Voropai en haar onderzoeksteam publiceerden onlangs een nieuw psychologisch onderzoek dat ingaat op de beoordeling van aantrekkelijkheid en natuurlijkheid door de invloed van gemanipuleerde beelden.

Wij hebben afgelopen week tevens een poll gedaan op Instagram en de meeste mensen kozen voor nummer 3 of zelfs 4 als mooiste uitkomst. Wellicht laat dit al zien dat we teveel zijn blootgesteld aan een ¨dangerous¨ visual diet?

4 examples of lips

De uitkomst van het officiële onderzoek:

Aan het onderzoek onder leiding van Drs. Daria Voropai hebben 48 vrouwelijke deelnemers meegewerkt. Tijdens het eerste gedeelte van het onderzoek zijn er beelden van natuurlijke en niet behandelde vrouwelijke lippen getoond. Deelnemers moesten aanwijzen welke lip grootte en vorm zij het aantrekkelijkst vonden. In het tweede gedeelte van het onderzoek werden de deelnemers kort blootgesteld aan afbeeldingen bij wie het lipvolume sterk gemanipuleerd was (via Face Liquify). Deze afbeeldingen toonden hele smalle lippen tot extreem volle lippen. Nadat de deelnemers de bewerkte lippen hadden gezien, werden ze nogmaals gevraagd aan te wijzen welke lippen op de lip schaal uit het eerste gedeelte zij het aantrekkelijkst vonden.

Tijdens het eerste gedeelte kwam nummer 2 als winnaar naar voren. Echter, in het tweede gedeelte na blootstelling aan bewerkte afbeeldingen, verschoof de winnaar van nummer 2 naar 3. Dit betekent dat het beeld van wat we esthetisch mooi vinden binnen enkele seconden met maar liefst 20% verschuift.

 

Conclusie onderzoek:

De resultaten van de studie tonen aan dat de gemanipuleerde beelden binnen enkele seconden een duidelijk effect hebben op de beoordeling van aantrekkelijkheid. Overmatige blootstelling aan ´overdreven´ kenmerken kunnen onbewust leiden tot aanzienlijke veranderingen in iemands ideeën over aantrekkelijkheid.

Onderzoek toont aan dat het adaptieve proces verrassend genoeg in beide richtingen werkt. Zowel overmatige blootstelling aan vollere lippen als naar dunnere lippen leiden tot de veranderingen betreft de beoordeling van aantrekkelijkheid. De adaptieve flexibiliteit is omkeerbaar. Dit betekent dat we onze normaal kunnen beïnvloeden. Is dit een kans voor influencers om een filter te kiezen die de lippen dunner maakt om zo een nieuwe trend te starten?

Figure 2 Comparison of presented levels of lip fullness offered by the graphics software (x-axis: from −100 to +100) with the participants’ assessments of lip fullness at the end of the experiment (y-axis: from 1 to 7). Pearson R coefficient for both experimental conditions indicate close to perfect fits. Confidence intervals (CI-95%) are additionally given by shadowed confidence bands (note: the band can hardly be perceived as it is in fact very narrow due to the near-to-perfect fit).

Resultaat van het onderzoek is dat gemanipuleerde, onrealistische beelden de perceptie van een persoon sterk kunnen beïnvloeden. Als gerenommeerd Nederlandse cosmetisch arts, gespecialiseerd in injectables en cosmetische dermatologie legt Drs. Daria Voropai uit dat de onderliggende cognitieve verwerkingen van beelden automatisch gaat. “Dit leidt tot snellere beslissingen om cosmetische behandelingen te ondergaan. De toenemende toegankelijkheid hiervan leidt wereldwijd tot overbehandelde patiënten en overijverige behandelaars.“

Drs. Daria Voropai zelf staat wereldwijd bekend om haar holistische werkwijze en zeer natuurlijke resultaten. Doordat zij zich zo verdiept in het cognitieve gedrag van mensen en het effect van externe factoren zoals media en filters bewaakt zij altijd de uniekheid van haar cliënten. Alles moet kloppen, het gezicht moet in harmonie zijn. Wanneer een wens naar haar inziens niet past zal zij ook niet overgaan tot de behandeling.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?